bookmarkΛεωφ. Μεσογείων 2 - 4, Πύργος Αθηνών  Τηλ.: 210 77 00 411

 

                    glaf01

Το οπτικό νεύρο αποτελείται από οπτικές ίνες (περίπου 1.000.000) που μεταφέρουν την εικόνα από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο.

                                                                    glaf02

Το Γλαύκωμα καταστρέφει σταδιακά τις οπτικές ίνες, προκαλεί απώλεια οπτικού πεδίου και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν διαγνωστεί αργά η παραμείνει χωρίς θεραπεία.

 

Φυσιολογικό Οπτικό Πεδίο
Οπτικό Πεδίο με Γλαύκωμα
glaf03 glaf04

Το Γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα, γι΄αυτό είναι αναγκαία η προληπτική εξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα.

Η διάγνωση γίνεται με :

  • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
  • Εξέταση του οπτικού νεύρου με βυθοσκόπηση.
  • Εξέταση των οπτικών πεδίων.
  • Εξέταση οπτικών ινών
  • Γωνιοσκοπία

Η διάγνωση στα αρχικά στάδια παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις βοηθούν στην αποκάλυψη των πρώιμων γλαυκωματικών βλαβών.

Το Γλαύκωμα συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και γι΄αυτό μετά την ηλικία αυτή πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Γλαυκώματος:

  • Αν στην οικογένεια σας υπάρχουν άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα.
  • Αν είστε άνω των 45 ετών.
  • Αν έχετε υψηλή μυωπία.
  • Αν χρησιμοποιείτε κολλύρια με κορτιζόνη ή παίρνετε κορτιζόνη μακροχρόνια.
  • Αν υπάρχει τραυματισμός στο μάτι.
  • Αν ανήκετε στην μαύρη φυλή.
  • Αν έχετε διαβήτη-υπέρταση.

 

 

Υπάρχουν διάφορες μορφές γλαυκώματος:

  Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, που πάσχουν οι περισσότεροι ασθενείς ( περίπου 80%)

  Οξύ γλαύκωμα η κλειστής γωνίας: έχει έντονα συμπτώματα (πόνος στο μάτι, θάμβος όρασης, πονοκέφαλος)

  Οφθαλμική υπερτονία: αρχικά στάδια της νόσου χωρίς βλάβες στα οπτικά πεδία.

  Γλαύκωμα χαμηλής πίεσης : Σπάνια μορφή γλαυκώματος που δημιουργεί βλάβες στο οπτικό νεύρο με χαμηλή ενδοφθάλμια πίεση . Αντιμετωπίζεται σαν το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, αλλά είναι πιο δύσκολη η διάγνωση του.

  Συγγενές γλαύκωμα

  Δευτεροπαθή γλαυκώματα (χρωστικό, φευδοαποφολιδοτικό, αιμορραγικό, φλεγμονώδες)

 

Γιατί αυξάνεται η ενδοφθάλμια πίεση?

Στο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας που είναι όπως είπαμε η συχνότερη μορφή, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και το υγρό του ματιού (υδατοειδές υγρό) που παράγεται και αποχετεύεται συνεχώς, για κάποιο άγνωστο λόγο τα άτομα αυτά εμφανίζουν μια δυσκολία στην αποχέτευση του υγρού με αποτέλεσμα αυτό να αθροίζεται, να αυξάνει την πίεση του ματιού, να πιέζει το οπτικό νεύρο και να αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο οπτικό πεδίο.

Στις άλλες μορφές γλαυκώματος είναι περισσότερο γνωστές οι αιτίες όπως ανατομικές ανωμαλίες, τοπικές και γενικές παθήσεις.

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται το Γλαύκωμα Ανοικτής γωνίας ?

Το γλαύκωμα ρυθμίζεται, δεν θεραπεύεται και η ρύθμιση αυτή είναι όπως και σε άλλες παθήσεις εφ'όρου ζωής.

Οι βλάβες που πιθανόν να έχουν προηγηθεί δεν επανέρχονται αλλά η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στο οπτικό πεδίο.

Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

 

Είδη θεραπείας

  • Φάρμακα: Συνήθως κολλύρια

Ευτυχώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες κολλυρίων που ενσταλάζονται σαν μονοθεραπεία ¨η συνδυασμοί κολλυρίων που θα ρυθμίσουν την ενδοφθάλμια πίεση.

  • LASER- Υπάρχουν διάφορες μορφές laser όπως:

S.L.T   - Επιλεκτικό laser

Diode - Κυκλοφωτοπηξία

Που με τις οδηγίες του γιατρού σας θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν την ενδοφθάλμια πίεση.

 

  • Χειρουργικές επεμβάσεις.

Υπάρχουν διάφορα είδη επεμβάσεων που έχουν σαν σκοπό να ρυθμίσουν την ενδοφθάλμια πίεση.

Ο γιατρός σας ανάλογα με την περίπτωση σας θα υποδείξει το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

 

Υποχρέωση του κάθε ασθενή με γλαύκωμα είναι:

  • Να βάζουν καθημερινά τις σταγόνες τους, όσες φορές τους έχει υποδειχτεί από τον γιατρό τους.
  • Να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για την μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η μέτρηση καλό θα είναι να μετράται άλλοτε το πρωί και άλλοτε απόγευμα.
  • Τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο έλεγχος των οπτικών πεδίων ή και άλλες εξετάσεις, ή συχνότερα αν κρίνει ο γιατρός σας σύμφωνα με την περίπτωσή σας.
  • Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε ασθενής μπορεί να διαφέρει από τον άλλο, έχοντας την ίδια πάθηση και ο καθένας να αντιδρά με τον δικό του τρόπο και έχει τις δικές του διαφορετικές ανάγκες.
  • Δεν επαναπαυόμαστε αν σήμερα η πίεση καθώς και τα οπτικά πεδία είναι όλα καλά. Το γλαύκωμα συντηρείται και μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές που ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα συμβούν, αν θα συμβούν και γιατί θα συμβούν.

Γι΄αυτό η πρόληψη και η διάγνωση σε συνδυασμό με την  συστηματική και σωστή θεραπεία και παρακολούθηση είναι οι κανόνες για να μπορέσουμε το πολυτιμότερο αγαθό της όρασής μας να το διατηρήσουμε εφ όρου ζωής.

Η συμμόρφωση στην θεραπεία είναι πολύ ουσιαστική κυρίως λόγω της χρονιότητας της νόσου και εδώ θα πρέπει να προσπαθήσουν τόσο ο γιατρός με συνεχή ενημέρωση, όσο και ο ασθενής να παραμείνει στην θεραπεία και να συζητά με τον γιατρό του την πορεία της νόσου του.

Θέλοντας να βοηθήσουμε, θα λέγαμε τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος.

 

  • ΠΡΟΛΗΨΗ

Έγκαιρη διάγνωση με επίσκεψη στον Οφθαλμίατρο τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια μετά την ηλικία των 40-45 ετών για μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και έλεγχο του οπτικού νεύρου. Αν υπάρχουν παράγοντες κίνδυνου (έχουν αναφερθεί) κάθε 1 χρόνο.

  • Αν πάσχετε από γλαύκωμα.
    • Κάντε μια φυσιολογική ζωή χωρίς να στερείστε τίποτα, αλλά
    • Κάθε 1-2 μήνες μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, άλλοτε πρωί, άλλοτε απόγευμα-βράδυ αν όλα είναι φυσιολογικά. Αν δεν ρυθμίζεστε, ο γιατρός σας θα κρίνει κάθε πότε να μετράτε την ενδοφθάλμια πίεση.
    • Αν έχετε ενοχλήματα από την χρήση των κολλυρίων, είτε τοπικά είτε συστηματικά, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, και ενημερώστε τον για το πρόβλημα.
    • Πρέπει να ξέρετε ότι συνήθως και επί ομαλής ρύθμισης του γλαυκώματος κάνουμε συχνά Οπτικά πεδία-O.C.T-H.R.T μια φορά τον χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις ο γιατρό σας θα σας πει πότε πρέπει να κάνετε αυτές τις εξετάσεις αν χρειάζεται νωρίτερα.
    • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως των κολλυρίων, για να έχετε λιγότερες παρενέργειες. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία νεότερης γενιάς φαρμάκων με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες που συνεχώς βελτιώνονται.
    • Επειδή η πάθηση είναι εφ' όρου ζωής με συνεχή θεραπεία ίσως να σας κουράσει. Η έλλειψη συμπτωμάτων παραπλανά τον ασθενή και έτσι χαλαρώνουμε στην θεραπεία και στις εξετάσεις. Χωρίς να δημιουργεί άγχος και αγωνία δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η απορρύθμιση με αποτέλεσμα την απώλεια οπτικού πεδίου.
    • Η πρόληψη είναι η σωστή-συχνή παρακολούθηση και έτσι αποφεύγουμε τις μικρές ή μεγάλες βλάβες πριν εκδηλωθούν.
    • Μην παρασυρόμαστε από την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής λέγοντας ‘’έλα τώρα, ένα ζευγάρι γυαλιά θέλω να διαβάζω, ας το πάρω από το φαρμακείο, οπτικό κ.λπ.’’

Έτσι θα χάσουμε την πρόληψη, γιατί είπαμε ότι το γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα.

  • Ας σκεφτούμε ότι πιθανόν να είναι η πρώτη μας επίσκεψη σε οφθαλμίατρο που είναι απαραίτητη για να μας βρει παθήσεις χωρίς συμπτώματα όπως αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο αίματος και διάφορες άλλες παθήσεις λιγότερο συχνές που μπορεί να διαγνωστούν πρώτα από τα μάτια.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή θεραπείας πρέπει να γίνεται από τον θεράποντα γιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει την πάθησή σας και θα σας προτείνει θεραπευτικές εναλλακτικές επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας, laser και διάφορες επιλογές χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του γλαυκώματος και της κατάλληλης θεραπευτικής απόφασης.

Ιδιαίτερα στην αρχή της διάγνωσης μην σας πιάνει πανικός αν ο γιατρός σας φέρνει συχνά για εξετάσεις ή αλλάζει φάρμακα. Όπως κάποιες φορές είναι δύσκολη η διάγνωση, έτσι κάποιες άλλες φορές είναι δύσκολη η θεραπεία ώστε να βρεθεί το σωστό φάρμακο.

Αλλά με υπομονή, επιμονή και συμμόρφωση στην θεραπεία ο γιατρό σας θα βρει την σωστή αντιμετώπισή του.

Για άλλες πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με το γλαύκωμα, είμαστε στην διάθεση σας.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος διαθέτει όλον το σύγχρονο τεχνολογικό και θεραπευτικό εξοπλισμό καθώς και την εμπειρία των ειδικών γιατρών του κέντρου μας για να σας βοηθήσει να λύσετε τις σχετικές απορίες σας ή και το πρόβλημα σας.

Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος φιλοδοξεί με την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και τον σύγχρονο εξοπλισμό του να βοηθήσει στη διαφύλαξη της όρασής μας.

 

Επικοινωνία

Πληροφορίες/ Ραντεβού: Καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 20:00)

Διεύθυνση : Λεωφ. Μεσογείων 2 - 4, Πύργος Αθηνών, Αθήνα

Τηλέφωνο : 210 77 00 411

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα μας